Wiza turystyczna – najchętniej wyrabiany dokument podczas wyjazdu do Stanów

Oczywiście powodów, dla których część z nas chce wyjechać do Stanów Zjednoczonych jest cala masa, najczęstszym są jednak kwestie biznesowe lub zwykła, ludzka, turystyczna ciekawość związana z tym, jak w ogóle wygląda świat, o którym tyle się mówi i do którego faktycznie się tęskni. Ta najchętniej wybierana forma wizy służy w trzech różnych celach: dzięki niej można pozwiedzać Stany, pojechać w podróż służbowa, można również udać się na leczenie. Warunkiem otrzymania wizy tego rodzaju jest zagwarantowanie pobytu nie dłuższego niż dziewięćdziesiąt dni.

BANEX Transport Grecja
http://www.banextransport.pl
Transport do Grecji z Polski – import, eksport, spedycja.
Przewóz towarów do Grecji, na Kretę i Cypr.

Każdy jest potencjalnym imigrantem

Ubiegając się o otrzymanie wizy turystycznej należy w pierwszej kolejności postępować zgodnie z prawem amerykańskim, a dokładnie z Ustawą o Imigracji i Obywatelstwie, ponieważ w jej świetle dosłownie każdy jest imigrantem, o ile nie przedstawi słusznych kontrargumentów. Kandydat ubiegający się o wizę potrzebuje wykazać, że faktycznie wybiera się w celu odbycia wycieczki krajoznawczej, w interesach lub aby podjąć się jakiegoś konkretnego leczenia. Ponadto należy wykazać, że posiada się odpowiednie środki finansowe na pokrycie swojego pobytu w Stanach oraz że nie będzie się pozostawało w nich dłużej, niż pozwala na to prawo amerykańskie. Dodatkowo trzeba także udowodnić, ze z krajem, z jakiego pochodzi, łączą go wszystkie możliwe więzy, co będzie jednoznaczne z chęcią powrócenia do niego po określonym czasie.

Jakich dokumentów potrzebujesz?

Aby ubiegać się o otrzymanie wizy, będziesz potrzebować kilku dokumentów. Przede wszystkim najważniejsze będzie wypełnienie elektronicznego formularza o numerze DS-160 – jest to wniosek o wizę nieimigracyjną. Koniecznie trzeba również posiadać ważny paszport, którego termin ważności nie może upływać wcześniej, niż po sześciu miesiącach od daty planowanego powrotu do rodzinnego kraju. Każda osoba wymieniona w paszporcie musi ubiegać się o osobny wniosek o wizę. Do wizy potrzebne będzie również zdjęcie, sztuk jeden, o wymiarach 5 cm x 5 cm, nie starsze niż pół roku, aby wizerunek był jak najbardziej aktualny. Ostatnim etapem przed otrzymaniem wizy jest rozmowa z konsulem i to właśnie ta decyduje o otrzymaniu bądź odrzuceniu wniosku o wizę. Co ważne, wszystkie dokumenty muszą być dostarczone wraz z dobrym tłumaczeniem na język angielski.

Po co jest rozmowa z konsulem?

Stany Zjednoczone bardzo pilnują swojego kraju przed obcymi oraz wszystkich osób chcących przekroczyć jego granice – rozmowa z konsulem jest więc decydującym elementem, od którego będzie zależeć, czy wiza zostanie przyznana, czy nie. Sama rozmowa ma dostarczyć konsulowi informacji o tym, że faktycznie wskazany cel wyjazdu pokrywa się z danymi podanymi podczas składania wniosku. Weryfikuje on również, czy spełnione są absolutnie wszystkie wymogi, aby można czegoś takiego dokonać. W takich sytuacjach warto czasem przynieść jakieś dodatkowe dokumenty, które mogą stanowić rodzaj wsparcia dla uzyskania zgody na wizę.

Podobne artykuły